Sinop Gezilecek Yerler/ Sinop Gezi Rehberi 2024

Sinop Gezilecek Yerler/ Sinop Gezi Rehberi 2024

Sinop gezilecek yerler fikirleri ile doğal ve tarihi güzellikleri olan bir şehrin atmosferini yakından görmek ister misiniz?

Küçük şehir olmasına rağmen tarihi ve doğal güzellikleri ile Sinop’un tüm detaylarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Sinop gezi rehberi listemiz ile eksiksiz ve keyifli Sinop gezisi planlayabilirsiniz. Karadeniz’in incisi Sinop, tarihi ve doğal güzellikleriyle gezilip görülmesi gereken illerden birisidir. Gezilecek yerlerinin fazla olması, hem tarihinin hem de doğasının eşsiz olması sebebi ile her yıl hem yerli hem yabancı turistler için uğrak mekânların başında geliyor.

Sinop Nerede? Sinop’a Nasıl Gidilir?

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-8

Sinop gezi rehberi hakkında birçok kişi araştırma yapıyor. Tüm detayları aktarmadan önce ilk olarak Sinop’un nerede olduğunu ve Sinop’a nasıl ulaşım sağlayabileceğinizi anlatacağız. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sinop; Hititlerde Sinuwa, Yunanlılarda ise Sinope ismi ile ifade edilmiştir.

Sinop, Türkiye’de Karadeniz Bölgesinin orta bölümünde yer alan, konumu itibari ile merkezde bulunan bir şehirdir. Boztepe Burnu’nun karayla birleştiği noktada yer alır. Tarihi dönemlerde surlarla çevrilmiş olan Sinop şehrinde çok fazla tarihi mekan ve güzellikler olduğundan hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelir.

Sinop’a karayolu ya da havayolu ile ulaşım mümkündür. Karayolu ile kolay ulaşımı kolay olan Sinop’a çok uzak şehirlerde olan kişiler havayolu ile de ulaşım sağlayabilir. Şehir merkezi ile Sinop havalimanı arası ortalama 9,5 kilometredir. Havalimanından Sinop merkeze servis, taksi ya da dolmuş ile ulaşım sağlamak oldukça kolaydır.

Küçük bir şehir olmasına rağmen Sinop gezilecek yerler listesi fazlasıyla kabarıktır. Eğer şehre özel araç ile ulaşım sağlarsanız ya da araç kiralamak isterseniz o halde navigasyon ile ya da tabelalar ile istediğiniz konuma rahatlıkla kısa sürede ulaşabilirsiniz. Kent, trafik sorunu olmayan bu nedenle de ulaşımı da kolay bir şehirdir.

Sinop Gezilecek Yerler | Sinop’ta Nereler Gezilir?

Sinop gezilecek yerler haritası oluşturuyorsanız ve rotanızı Sinop’a çevirdiyseniz o halde mutlaka sizler için hazırladığımız Sinop gezi rehberi listesini incelemelisiniz. Birçok medeniye ev sahipliği yapmış olan Sinop, özellikle Osmanlı-Rus savaşlarına birebir tanıklık etmiş bir şehirdir. Dolayısıyla da tarihi atmosferi yoğun olan şehir, doğal güzellikleri ile de mutlaka görülmeye değer şehirler arasında yer alır. İşte sizler için hazırladığımız Sinop gezilecek yerler listesi…

1- Sinop’un Doğal Güzellikleri: Hamsilos Koyu

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-1

Sinop’ta gezilecek doğal yerler denildiğinde akla ilk gelen yer şüphesiz Hamsilos Koyu’dur. Şehir merkezine 11 kilometre uzaklıkta olan Hamsilos Koyu, Türkiye’nin en kuzeyinde konumlanmıştır. Türkiye’deki tek fiyord örneğidir. Bu koyun kendiliğinden oluşması benzersiz bir doğal güzelliği ortaya çıkarmıştır.

Osmanlı Rus savaşlarında Rus gemilerinin saklandığı koydur. Bu bağlamda tarihi atmosferi ile doğal güzelliğini taçlandırmıştır. Hamsilos Tabiat Parkı içinde yer alan bu koy, Park ve Kültür Turizm Bakanlığı tarafından 1991 yılında doğal sit alanı ilan edilmiş ve böylece doğal bir alan olduğu kayıtlara geçmiştir.

Yerli ve yabancı turistlerin Sinop gezi rehberi oluştururken listeye ilk ekledikleri gezilecek yerler de başı çekiyor. Mavi ile yeşilin muhteşem birleşimini gözler önüne seren Hamsilos koyu, diğer yandan sessiz ve dingin bir huzur ortamı sunuyor. Sinop belediyesi üzerinden gezilecek yerleri inceleyebilirsiniz.

2- Akliman

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-6

Sinop’un batısında bulunan ve şehir merkezine 9 kilometre kadar uzakta olan doğal güzellikleri ile dolu bir alandır. 20 metreye varan genişlikteki plajlarında deniz, kum ve güneşin tadını çıkarırken diğer yandan ise yemyeşil ormanları sayesinde doğanın koynunda kendinize huzurlu ortamlar bulabilirsiniz.

Milli Parklar tarafından düzenlenen ve kontrol altında olan Akliman, bu sayede misafirlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde ve konfordadır. Orman ve denizin iç içe olduğu bu mekan, RIA kıyı tipi oluşumu ile tamamen doğal olduğunu gözler önüne sermektedir.

3-İnaltı Mağarası

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-14

Sinop’un Ayancık ilçesindeki İnaltı Mağarası, kapısından girdiğiniz anda sizi büyüleyici atmosferi ile karşılar. Mağara, Ayancık ilçesinin merkezinden 35 kilometre ileridedir. Ayrıca bir diğer doğal güzellik olan Akgöl ile arasında sadece 7 kilometre vardır. Henüz net uzunluğu belli olmayan mağaranın ortalama olarak 2.000 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor.

Sadece belirli bir kısma kadar yürüyüş yolunun olduğu İnaltı Mağarası’dan şuan 400 metrelik yürüyüş yolu vardır. Bu yol boyunca mağara içerisinde sarkıt, dikit, sütun, damlataş havuzları gibi büyüleyici doğal oluşumları görmeniz mümkündür. Eğer Sinop turu yapacaksanız Sinop gezilecek yerler listesine mutlaka burayı eklemelisiniz.

4- Akgöl

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-5

Sinop’un ücra köşede kalmış saklı doğal güzelliklerinden birisi de şüphesiz ki Akgöl’dür. Ayancık ilçesinde bulunan Akgöl, “Akgöl Yaylası” olarak 1991 yılında koruma altına alınmıştır. Ağaçlarla çevrilmiş olan gölün görünümü, geziniz sırasında sizlere huzur ve sakinlik verirken bu doğal güzelliğin keyfini de huzurla çıkarabilirsiniz.

Doğa ile iç içe piknik yapabileceğiniz, balık tutabileceğiniz ve sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebileceğiniz Akgöl, Sinop gezilecek yerler arasında en çok rağbet gören mekanlardan birisidir.

5- Karakum

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-19

Şehir merkezine sadece 2 kilometre kadar uzaklıkta olan Karakum, Sinop’un serin sularına kendinizi atabileceğiniz kumsallardan sadece birisidir. Ancak kendisine özgü siyah ve ince taneli kumu vardır. Adını da kum özelliklerinden almıştır. Sinop halkına göre Karakum’daki bu siyah kumun, romatizma ve benzeri gibi hastalıklara iyi geldiği söylenir.

Sinop gezi rehberi listemizde bulunan Karakum’u özellikle yaz aylarında ziyaret etmek isterseniz buradaki bungalov evlerde kalarak Karakum’un gündüz ayrı gece ayrı tadını çıkarabilirsiniz.

6- Sinop Gezilecek Yerler: Tatlıca Şelaleleri

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-10

Tatlıca şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesinin ilçe merkezine 42 kilometre mesafede olan Tatlıca Köyü sınırlarındadır. Vadi içerisinde ardı ardına sıralanmış 30 tane şelale vardır. Sinop gezilecek yerler listenizde Tatlıca Şelaleleri’ne yer verdiyseniz kesinlikle pişman olmazsınız.

Şelalede ağaçların içinde konumlanmış yürüyüş yolu vardır.  Bu yürüyüş yolunu kullanarak her şelalenin ayrı ayrı büyüleyici güzelliğine şahit olabilirsiniz. En tepede ise 30 tane gürül gürül akan şelalenin minicik kaynağını görüp, o serinlikle yayık ayranınızı içerek soluklanabilirsiniz.

7- Hasandere Şelalesi

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-13

Sinop’un Erfelek ilçesinde bulunan Hasandere Şelalesi, adını da bulunduğu Hasandere Köyü’nden almıştır. Köyün tam ortasında konumlanan şelale, döküldüğü yerde serinlemek için bir göl oluşturmuştur. Ailenizle sıcak yaz günlerinde daha serin, sakin ve huzurlu bir piknik yapmak istiyorsanız Sinop gezi rehberi listemizdeki bu şelaleye de mutlaka gitmelisiniz.

8- Babaçay Kanyonu

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-7

Sinop’un Ayancık ilçesinde yer alan Babaçay Kanyonu, Sinop gezilecek yerler arasında mutlaka görmeniz gereken bir diğer görülesi doğa manzarasıdır. İlkbahar ve yaz aylarında doğası ve yürüyüş parkuru ile bu doğayı adım adım gezmenin verdiği keyif hem bedeninize hem ruhunuza çok iyi gelecek.

9- Boyabat Kaplıcaları

Boyabat, Sinop ilçe merkezinden sonra Sinop’un en büyük ilçesidir. Boyabat Kaplıcaları, Boyabat ilçesinde olup şifalı suya sahip olduğu bilinen doğal ve şifalı bir mekandır. 22 derece sıcak suyu ile siz de şifa bulmak ve vücudunuzu dinlendirmek istiyorsanız isterseniz günü birlik isterseniz konaklama imkanlarını kullanarak birkaç günlüğüne buranın atmosferini soluyabilirsiniz.

Boyabat Kaplıcaları’nın özellikle kadın hastalıkları ve romatizma hastalıklarına iyi geldiği biliyor. Bu nedenle de Sinop gezi rehberi oluştururken mutlaka listede yer alması gereken doğal bir Sinop güzelliğidir.

10- Sinop Gezi Rehberi: Sarıkum Gölü

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-15

Tatil rotanızı Sinop’a çevirdiyseniz Sinop gezilecek yerler listemizdeki Sarıkum Gölü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Denizi, gölü, ormanı ve çölü bir arada barındıran Sarıkum Gölü’nün çevresi birçok farklı hayvan türünün de yaşadığı doğal yaşam alanıdır.

11- Buzluk Mağarası

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-2

Buzluk mağarasının ortalama 658 kilometre olduğu tahmin ediliyor. Sinop’un Durağan İlçesi sınırlarında ve ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alır. Tektonik özellikleri ile oldukça ilgi çeken Buzluk mağarasının derinliklerinde oda tarzında oluşumlar vardır. Eğer burayı gezmek isterseniz özellikle yaz aylarında gelmenizi tavsiye ederiz. Yazın hava akımının fazlalığından dolayı buzlanma olayı ve şekillerini daha net gözlemleyebilirsiniz. Samsunun nesi meşhuryazısını inceleyebilirsiniz.

Sinop’ta Gezilecek Tarihi Yerler

Sinop gezi rehberi listemiz doğal güzellikler olduğu kadar tarihi mekanlar bakımından da oldukça kabarıktır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra Sinop, tarihi dokusu ile de mutlaka gezilmesi gereken şehirler arasında yer alır. Geçmişin neredeyse her döneminde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sinop, günümüzde halen bu medeniyetlerin izlerini üzerinde taşıyan tarihi bir kenttir.

Tarihi geçmişi 6000 yıl öncesine dayanan Sinop; Hitit, Yunan, Pers, Roma, Bizans, Lidya, Frig, Candaroğlu ve Osmanlı gibi birçok topluma ve devlete ev sahipliği yapmış ve her toplumdan kendisine bir şeyler katmıştır. Biz de sizlere yazımızın bu kısmında Sinop’ta gezilecek tarihi yerler listemizi hazırladık…

1- Sinop’ta Gezilecek Tarihi Yerler: Tarihi Cezaevi

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-9

Geçmişi 4000 yıl evveline kadar dayanan Tarihi Cezaevi; Bizans, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde kullanılmıştır. Günümüzde ise Sinop’ta gezilecek yerler listesinde tarihi mekanların başında geliyor. Tarihi dönemlerde birçok ünlü ismin de burada yattığı biliniyor. Sebahattin Ali de bir dönem burada yatmış ve “Aldırma Gönül” şarkısını burada yazmıştır.

2- Sinop Kalesi

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-16

Miattan önce 7. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Sinop Kalesi, adeta Sinop’un simgesi haline gelmiştir. Kenti korumak için yapılan bu kale, ortalama 2050 metre uzunluğunda ve 25 metre yüksekliğindedir.

3- Balatlar Kilisesi

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-17

Sinop’ta yoğun bir tarihi atmosfere sahip olan Balatlar Kilisesi; Sinop gezi rehberi listemizde yer alan önemli bir mekandır. 3. Yüzyılda Romalılar tarafından yapılmış sonrasında ise Bizanslılar tarafından kilise olarak kullanılmıştır. Halen ziyaretçilere açık olan Balatlar Kilisesi; Sinop şehir merkezindedir.

4- Paşa Tabyaları

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-4

  1. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından Osmanlı-Rus Savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek için yapılmıştır. Yarım ay şeklinde yapına bu tabyalarda cephanelik, top yatağı ve sığınak gibi yapılar hala vardır. Sinop’ta gezilecek yerler listenize mutlaka burayı da eklemelisiniz.

5- İstefan Kaya Mezarları

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-18

Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunan İstefan Kaya Mezarları, ilçenin batısında yer almaktadır. Pontus krallarına ait olduğu bilinen bu mezarlar, anıtsal bir cephe mimarisi özelliğini taşımaktadır.

6- İnceburun Feneri

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-3

Karadeniz manzarasının en büyüleyici haline şahitlik etmek istiyorsanız mutlaka Sinop gezilecek yerler listemize eklediğimiz İnceburun Feneri’ni görmelisiniz. Türkiye’nin en kuzey noktasında bulunmakla birlikte 1863 yılında yapılan fenerin yüksekliği 38 metredir.

7- Ayancık

ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi-11

Ayancık, Sinop’un ilçelerinden birisidir. Ancak Sinop’ta bir gez rotası yapıyorsanız mutlaka Ayancık ilçesinin tarihi atmosferini görmelisiniz. Zira Ayancık ilçesi, geçmişten günümüze kadar gelmeyi başaran tarihi evleri ile meşhur olan bir ilçedir.

Sinop’un Neyi Meşhur? Sinop’ta Ne Yenir?

[caption id="attachment_2876" align="aligncenter" width="640"]ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi (2) Sinop Gezilecek Yerler/ Sinop Gezi Rehberi[/caption]

Sinop gezi rehberi detaylarından birisi de Sinop’un meşhur olan tüm değerleridir. Sinop denildiğinde akla ilk gelen yemek şüphesiz ki mantıdır. Eğer Sinop’a bir gezi turu düzenliyorsanız mutlaka burada Sinop’un yoğurtlu ve cevizli mantısını yemelisiniz. Mantıdan sonra ise ıslama ve tirit de Sinop’un en meşhur yemeklerinin başında geliyor.

Sinop Konaklama | Sinop’ta Nerede Kalınır?

[caption id="attachment_2896" align="aligncenter" width="640"]ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi (20) Sinop Gezilecek Yerler/ Sinop Gezi Rehberi[/caption]

Sinop’ta konaklama ihtiyacınızı karşılamak gerek şehir merkezinde gerekse merkez dışında doğa ile iç içe olan mekanlarda konaklama tesisleri bulmanız mümkündür. Sinop’ta yıldızlı oteller bulabileceğiniz gibi pansiyon, apart evler ve gideceğiniz mevsime göre bungalov evler dahi bulabilirsiniz. Sinop’ta kalmak için şu otelleri tercih edebilirsiniz;

  • The Green Park Hotel
  • Vira Otel
  • Sunrise Otel
  • Lavanta Butik Otel
  • Otel Bossinop
  • No57 Suites
  • Alesta Apart Otel
  • Akliman Apart Otel
  • Sinop Loca Butik Otel

Sinop Hava Durumu | Sinop’a Ne Zaman Gidilir?

[caption id="attachment_2878" align="aligncenter" width="640"]ekolojikkoyy-sinop-gezilecek-yerler-sinop-gezi-rehberi (3) Sinop Gezilecek Yerler/ Sinop Gezi Rehberi[/caption]

Sinop’ta tatil planı yapıyorsanız Sinop gezilecek yerler listesini belirledikten sonra sizin için önemli noktalardan birisi de Sinop’un hava durumu olacaktır. Eğer Sinop’ta hem doğanın hem de denizin ve kumun keyfini çıkarmak istiyorsanız kente özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında gitmenizi tavsiye ederiz. Bu aylar, özellikle denizin ve kumun en kızgın olduğu aylardır. Ancak yumuşak bir iklime sahip olan Sinop’a ilkbahar ve sonbahar aylarında da gelerek şehrin her mevsim değişen güzelliğine tanıklık edebilirsiniz. İlkbahar aylarında yağmurlu gün sayısı artsa da yazın genellikle güneşli ve sıcak hava ile karşılaşırsınız, yağmur olasılığı düşük olsa da vardır. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Takip Et, Fırsatları Yakala!