5 Başlıkta Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi

5 Başlıkta Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi

Safranbolu gezilecek yerler dendiğinde akla cennet bir yer gelmektedir. Karabük’ün ilçesi olan Safranbolu oldukça sakin bir yerdir.

Birbirinden hoş güzelliklere kucak açan Safranbolu, yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Ziyarete gelenler genellikle yaz aylarını tercih ettiğinden, sakinlik arayanlara en iyi zaman ilkbahardır.

Farklı ve eşsiz mimari yapıları ile bilinen ilçe, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. Safranbolu; tarihi yerleri, meşhur yemekleri ve gezilecek yerleri ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir.

Safranbolu gezilecek yerler nerelerdir? Safranbolu’da gezilecek yerler için listemiz bulunmaktadır. Konaklama yerlerinden, tarihi yerlerine kadar derinlik bulunduran ilçeye nasıl mı gidilir?

Safranbolu Nerede? Nasıl Gidilir?

[caption id="attachment_2675" align="aligncenter" width="640"]ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi (2) 5 Başlıkta Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi / Safranbolu Gezi Rehberi[/caption]

Safranbolu gezi rehberi olarak öncelikle nasıl gidilir açıklayalım. Safranbolu, Batı Karadeniz’de bulunan Karabük’ün ilçesidir. Sanatın yansıtıldığı ahşap evler ve kültürü ile Safranbolu gezilecek yerler barındırır.

Safranbolu Karabük Merkez’e, 8 km mesafede bulunmaktadır. Safranbolu Ankara ve İstanbul’a oldukça yakın bir mesafede konumlanmaktadır. İstanbul ile arası 404 kilometre, 4 saat 33 dakikadır.

Ankara ile arası ise, 226,6 kilometre, 2 saat 28 dakikadır. Safranbolu’ya kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Zonguldak gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Safranbolu Karabük’te Gezilecek Yerler

Safranbolu’da gezilecek yerler hem tarihi hem de doğal olarak sınıflandırılmaktadır. Safranbolu’yu daha yakından tanımak için hadi beraber göz atalım!

1- Tarihi Saat Kulesi

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi-3

İzzet Mehmet Paşa, 1970 senesinde inşa etmiştir. Safranbolu gezi rehberi içinde bulunan saat kulesi, Türkiye’deki diğer saatler arasında farkını oluşturur.

Diğer saat kulelerine göre en eski kulelerden olan tarihi saat kulesi, halen daha çalışmaktadır. Taş duvarlara sahip olan kule, 12 m yüksekliğine sahiptir. Türkiye’deki en eski saat olma özelliği olmakla beraber, 200 yılı geçen süredir çalışmaktadır.

2- Safranbolu Evleri

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi-5

Safranbolu gezilecek yerler listesi arasında Safranbolu evleri de bulunmaktadır. Zaten Safranbolu dendiğinde, akla ilk gelen yerlerden birisi eşsiz mimariye sahip evlerdir.

Safranbolu kültürünü yansıtan mimari yapıya sahip evler oldukça turist çekmektedir. Merkezde geleneksel evlerden 2.000 civarı bulunmaktadır. Evlerin yolları ve sokakları taşlardan oluşmaktadır.

Evlerin boyutlarından anlaşılan bir özellik, yüksek nüfusa sahip bireylerin ağırlanmasıdır. Evlerin inşa edilme yapıları ve düzenli mimarileri dikkat çekmektedir. Safranbolu'da gezilecek yerler bu şekilde devam etmektedir.

3- Kaymakamlar Müze Evi

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi-2

Safranbolu gezilecek yerler harita yolumuzda sıra Kaymakamlar Müze Evi’ndedir. Buradaki müze Türk toplumum kültürünü yansıtmaktadır. 1981 senesinde hizmete giren müze evinin, bahçesi de bulunmaktadır.

Müze, evde yaşayan bireylerin tüm ihtiyaçlarını giderebileceği şekilde tasarlanmıştır. Müze evde tam 7 oda bulunmakla beraber, geleneksel sayılan malzemeleri de içinde barındırmaktadır.

Türk kültürünün yaşam hayatını yansıtmasının başarısı canlandırmaya aittir. Canlandırma sayesinde kültürü iliklerinize kadar yaşayabileceksiniz.

4- Çikolata Müzesi

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi-7

Bir çikolata ustası aracılığı ile açılan bu müzede maketler yer almaktadır. Mesut Kırımlı’nın açtığı müzedeki çeşitli maketlerin ham maddesi çikolatadır.

Safranbolu gezi rehberi içerisinde yerini alan Çikolata Müzesine ziyaret ettiğinizde birbirinden farklı maketlerle karşı karşıya kalacaksınız.

Cami, han, çeşme, çiçek ve konak yer almaktadır. Çikolata akan havuzunun da dışında, devlet adamlarının maketleri yer almaktadır.

5- Kristal Teras

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi-9

Safranbolu gezilecek yerler haritası içinde yer alan bir diğer yerimiz ise Kristal terastır. Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan teras, üç kanyon birleşimi eşliğinde bulunmaktadır. Terasın zemininde cam yer almaktadır.

Uçurumun üzerine kurulan terasta durmak biraz cesaret istemektedir. Camın altında uçsuz bir uçurum bulunmaktadır. Hal böyle olunca yükseklik fobisi olanların terasa çıkması pek önerilmez.

Terasa çıktıktan sonra şahit edeceğiniz manzara eşsizdir. Terasa uğradığınızda çeşitli ihtiyaçlarınızı da, bulunan kafeden karşılayabilirsiniz. Yemyeşil doğayı ve kayalıklar ile temiz havanızı solurken bir yandan da kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

6- Cinci Hanı

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi-6

Safranbolu gezilecek yerler arasında yer alan Cinci Hanı ismi ile duyanları şaşırtmaktadır. Cinci Hoca tarafından yaptırılan han, merkezde yer almaktadır. Eski dönemlerde kervansaray olarak kullanılmış ama şu an han olarak hizmete açılmıştır.

Handa iki kat ve 63 oda bulunmaktadır. Hanı, 20. Yüzyıldan önce Koca Mimar lakaplı Kazım Ağa’nın yaptığı olasılığa sürülmektedir. Restore edilen ve hizmet gören hanı kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz.

7- Yazıköy Su Değirmeni

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi

Safranbolu gezilecek yerler arasında yer alan Yazıköy değirmeni bir Rum değirmenidir. Değirmende birçok şey üretilebilmektedir.

İlk günkü gibi çalışan değirmenin eşsiz doğa manzaralı görüntüsü görülmesi gerekenlerdendir. Değirmende un ve salep üretilebilmektedir. Safranbolu'da gezilecek yerler arasında Yazıköy Su Değirmeni oldukça ilgi görmektedir.

8- Tokatlı Kanyonu

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi-8

Safranbolu gezi rehberi arasında yerini alan bir diğer adres ise Tokatlı Kanyonudur. Kanyonun iki ucu bulunmaktadır. Bir uç Eski Çarşı tarafına bağlanmaktadır. Diğer uç ise Tokatlı Köyüne bağlanmaktadır.

Şehrin yorucu havasından yorulanlar için müthiş doğa manzaralı bir adrestir. Akan sular ile yeşilliklerin birleşmesi sayesinde ortaya çok hoş manzara çıkmaktadır.

9- Bulak Mencilis Mağarası

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi (4)

Mağaranın 400 metre civarı gezilebilecek alanlar dâhilindedir. Mağaranın oluşum sürecinin başlangıç zamanı 3 milyon öncesine dayanmaktadır. Mağaradaki sarkıtlar ışıklandırılarak etkileyici bir görüntü oluşturulmuştur.

Mağara tam olarak üç kattan oluşmakta ve her katında işe yarar bir oluşum bulunmaktadır. Alt katında su ihtiyacının karşılanabileceği bir kaynak bulunmaktadır.

Mağaranın nefes hastalıklarına karşı iyilik sağladığı bilinmektedir. Bulak mencilis mağarası hakkında detaylı bilgi almak için tıklamalısınız.

10- Karabük Kent Ormanı

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi

Safranbolu gezilecek yerler listesinde yerini alan Kent Ormanı, yürüyüş ve spor için kullanılmaktadır. Karabük kent ormanı hafta sonu kaçamağı için oldukça uygun bir mekândır.

Ağaçların arasında çeşitli aktivitelere yer vererek stresinizi atabilirsiniz. Safranbolu gezi rehberi içindeki Kent Ormanının içinde kafe ve restoran da bulunmaktadır.

Safranbolu Konaklama Yerleri? Nereler Tercih Edilmelidir?

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi (6)

Safranbolu gezilecek yerler cam teras ve diğer yerleri anlattık. Buraları rahatça gezebilmek için bir kaç güne ihtiyacınız vardır.

Bu günleri geçirebilmeniz için konaklama yerleri araştırmasına girdik. Safranbolu’ya vardığınızda kalabileceğiniz yerler; otel, konak, apart ve pansiyonlardır.

  • Karaüzümler Konağı
  • Hilton Garden Inn Safranbolu
  • Peri Konak
  • Yavuzlar Hotel
  • Hanedan Konak Safranbolu
  • Safranbolu Paflagonya

Safranbolu’da Ne Yenir?

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi (3)

Safranbolu gezilecek yerler hakkında bilgi verdikten sonra hangi yemekler meşhur açıklayalım. Safranbolu evlerini incelediğimizde kültürel yapının mimariye dökülmesini seyrediyoruz. Böyle bir yerdeki yemeklerde aynı şekilde mimari yapılar gibi buram buram kültür kokmaktadır.

Kuyu kebabı ile ete doyabilirsiniz. Safranbolu lokumu ve safranlı zerde de eski zamanlara dayanan bir yemek tarifidir. Peruhi isimli yemek ise, bir mantı türüdür. Mantının içerisine şırınga yardımı ile yoğurdu eklenmektedir.

Safranbolu gezilecek yerler ve yemek yenecek yerler arasında konaklar da yerini almaktadır. Konaklarda yöresel yemekleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Gübü, Safranbolu baklavası, bükme, cevizli yayım ve kiren şerbeti de meşhur yemeklerindendir.

Saydığımız yöresel lezzetleri Safranbolu’ya gitmişken tatmalısınız. Bir toplumun kültürünü yansıtan olaylardan birisi de yemekleridir. Safranbolu'da gezilecek yerler içerisinde, lezzetleriyle bilinen özel mekânlar şu şekildedir:

  • Tarihi Kavurmacı
  • Mahir Ağa Konağı Otel & Restaurant
  • Safranbolu Zencefil Yöresel Lezzetler
  • Havuzlu Köşk Restaurant
  • Hanım Sultan

Safranbolu’da Hava Durumu Nasıldır?

ekolojikkoyy-safranbolu-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi (7)

Yolculuğa çıkıldığında en dikkat edilmesi gerekenlerden bir durum, hava durumudur. Gideceğiniz mevsime göre, gideceğiniz yerin hava durumu mühimdir. Safranbolu Batı Karadeniz bölgesinde yerini almaktadır.

Safranbolu gezi rehberi içerisinde yerini alan Safranbolu, kışın soğuğu yazınsa sıcağı yaşamaktadır. Ama yine de günlük hava durumunu takip ederek kendinizi hazırlamalısınız. Safranbolu gezilecek yerler ve hava durumu bu şekildedir. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Takip Et, Fırsatları Yakala!