İnternetten Mobilya Almak Hakkında Bilinmeyenler

İnternetten Mobilya Almak Hakkında Bilinmeyenler

İnternetten mobilya almak, son zamanların ilgi gören e-ticaret işlemlerinden birisidir. İnternet üzerinden yapılan ticaretin her geçen gün artması ile birlikte, pek çok sektör, internet üzerinden satışlar yaparak önemli karlar elde etmeye başlamıştır. İnternet üzerinden satış yapan firmalar, pek çok konuda maliyet avantajına sahip olmaktadır. Bazı firmalar, internet üzerinden satış yaparak sahip oldukları maliyet avantajını fiyatlara yansıtırken, bazı firmalar da yüksek fiyatlarını, internet satışlarında da devam ettirmektedir.

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler2

Özellikle 2010 yılından sonra, mobilya sektöründe, internet üzerinden gerçekleşen satışlar ciddi rakamlara ulaşmıştır. Dünya genelinde yaşanan bir gelişme olarak; 2018 ve 2019 yıllarında, internet üzerinden yapılan mobilya satış miktarı, önceki yıl rakamlarına oranla %15’lik bir artış göstermiştir. Bu yıllarda dünya genelinde, internet üzerinden yapılan satışlardan elde edilen toplam ciro, yaklaşık olarak 272 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Türkiye’deki online mobilya satışları baz alındığında ise, son 3 yıl içerisinde sektörün online satışları adeta patlama yaşamıştır. Türkiye, son üç yılda yaklaşık 1 milyar doların üzerinde online mobilya satışı gerçekleştirmeyi başarmıştır.

İnternetten Mobilya Almak Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler3

İnternetten mobilya almak pek çok insana göre konforlu bir eylem olmaktadır. Evden, oturduğunuz yerden ürün fotoğraflarına bakarak alışveriş yapmak gerçekten eğlenceli ve rahat bir alışveriş yöntemidir. Ancak internet üzerinden mobilya satın alırken bazı hususlara dikkat etmekte fayda bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edildiğinde internet üzerinden mobilya alımlarında herhangi bir mağduriyet yaşanması söz konusu olmayacaktır.

1.Güvenilir Mağazaların Tercih Edilmesi

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler4

Mobilya sektöründe faaliyet gösteren pek çok firma olduğu unutulmamalıdır. Bu firmaların bazıları kaliteli bir hizmet sunarken bazıları da müşteriyi memnun etmeyecek tarzda bir hizmet sunmaktadır. Satın alınan mobilyaların yüksek fiyatlarda olması, üretici firmalar tarafından ürün kalitesini azaltarak maliyet avantajı ve yüksek kar elde etme düşüncesi ile üretilebilmektedir. Böyle durumlarla karşılaşmamak adına güvenilir markaların internet sitelerinden ürün satın almaya özen gösterilmelidir. Ayrıca tanınan markalar dışında bir tercih yapılacaksa da, firmanın internet sitesinde;

  • Firmanın ticaret unvanı,
  • Firmanın vergi numarası gibi zorunlu bilgilerin bulunduğundan emin olunmalıdır.

Firma internet sitesinde, firmaya ait ticaret unvanı ya da firma vergi numarası yer almıyorsa bu firmaya tercih etmemek daha avantajlı olabilir.

2.Firmadan Alışveriş Yapmış Kullanıcıların Yorumlarına Dikkat Edilmesi

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler5

İnternetten mobilya almak konusunda, firmanın internet sitesi üzerinden daha önce alışveriş yapmış olanların yorumlarına dikkat etmek önemlidir. Genellikle olumsuz yorumlar dikkate alınmalıdır. Firmalar, kendi sahip oldukları internet sitesine yazılan yorumları değiştirme imkanına sahip olabilirler. Ancak tanınan e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapanların yorumları, gerçek yorumlar olmaktadır. Firmanın kendi internet sitesinde yer alan yorumlar yeterli gelmiyorsa, firmanın popüler alışveriş sitelerinde, firma ile ilgili herhangi bir yorum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Olumsuz yorumlar varsa alışveriş tercihi, bu doğrultuda güncellenmelidir.

3.Sosyal Medya Hesaplarının İncelenmesi

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler6

Günümüzde sosyal medya kullanımı çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Pek çok firmanın da hemen her platformda bir hesabı bulunmaktadır. Mobilya satın almaya karar verilen firmanın, sosyal medya hesaplarını incelemekte fayda bulunmaktadır. Bu hesaplarda bulunan paylaşımların güncel olup olmadığı, yapılan paylaşımların altına hangi yorumların yapıldığı, firmayı kaç kişinin takip ettiği ve takip eden hesapların sahte hesap olup olmadığı gibi konularda basit bir inceleme yapılabilir.

4.Firma Web Sitesinin SSL Sertifikasına Sahip Olması

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler7

“Secure Sockets Layer” yani güvenli giriş katmanı olarak ifade edilen “SSL Sertifikası”, internet tarayıcısı ile server arasında gerçekleşen veri alışverişinin şifrelenmesi anlamına gelmektedir. Bu sertifika web sitesinde bulunuyorsa, web sitesine girilen kredi kartı bilgilerinin koruma altına alındığı anlaşılmalıdır. E-ticaret sitelerinde bulunan SSL Sertifikaları, veri akışının güvenli olduğunu göstermektedir.

5.Mobilyanın Garantisinin Olması

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler20

 

İnternetten mobilya almak dikkat edilmesi gereken bir iş olduğundan dolayı, satın alınan mobilyanın firma garantisi durumu öğrenilmelidir. Firmalar, mobilyanın belirli kısımlarının belirli bir süre boyunca firma garantisi altında olduğunu taahhüt ederler. Garantisi bulunmayan mobilyaları satın almaktan uzak durulmalıdır. Garanti kapsamında hangi konulardan bahsedildiği, hangi durumların garanti şartları kapsamında yer aldığı, ürünün arızalanması ya da parçalarının kırılması durumunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hususlarının öğrenilmesinde yarar bulunmaktadır.

6.Mobilya Nakliye Ücretinin Olup Olmadığı Hususu

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler8

İnternetten mobilya almak konusunda acele etmemekte fayda bulunmaktadır. Satın alınan ürünlerin nakliye ücreti konusundaki şartlarının da öğrenilmesinde fayda bulunmaktadır. Bazı firmalar, belirli bir satış limitine kadar nakliye ücreti talep edebilmektedir. Firmanın web sitesinde konu hakkında kısa bir araştırma yapılmasında fayda bulunmaktadır. Satış işlemine ilişkin, satış gerçekleşmeden önce, firmaların internet üzerinden sundukları ve müşterinin kabul etmesini bekledikleri sözleşmeler bulunmaktadır.

Bu satış sözleşmesinde, satışa ilişkin tüm hususlar ayrıntılı bir şekilde belirtilmektedir. “Sözleşmeyi okudum, sözleşmeyi kabul ediyorum.” tarzında bir ifadeyi onaylamadan önce, şartların gözden geçirilmesinde fayda bulunmaktadır. Kargo aracılığı ile ürün gönderimi söz konusu ise de kargo ücretinin ne kadar olduğu ve hangi tarafa ait olduğu konusu öğrenilmelidir.

7.Mobilya Montaj Hizmetinin Olup Olmadığı

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler9

İnternetten mobilya almak hususunda tüketicileri tedirgin eden bir başka konu da mobilyanın montaj hizmetinin, satın alınan firma tarafından sunulup sunulmadığı hususudur. Yüksek meblağ karşılığında bir mobilya satın alındığında, bu mobilyanın kurulumu için ekstra bir ödeme yapmak istenmeyebilir. Bu nedenle, ürün satın alırken mobilya montaj hizmetinin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Garantisi olan mobilyaların montaj hizmetleri de büyük bir oranda, firma ya da firmanın anlaşmalı olduğu başka işletmeler tarafından yapılmaktadır.

8.Mobilyanın Ne Kadar Sürede Teslim Edileceği

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler10

Bazı mobilya firmaları, internette sergiledikleri ürünlerin üretilmiş halini, hazır halde bulundurmayabilirler. İnternet üzerinden ya da mağazadan, ürüne yönelik bir talep geldiğinde, bu firmalar, ürünü temin ederek müşteriye gönderirler. Böyle durumlarda da ürünün teslim süresi hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Satış sözleşmesinde ya da firmanın “Sık Sorulan Sorular” bölümünde, konu hakkında bilgi bulunması mümkündür.

9.Firmanın Canlı Destek Hattının Olup Olmadığı Hususu

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler11

İnternetten mobilya almak için bazı şartların müşteriye sunulduğundan emin olmak gerekmektedir. Mobilyanın satın alınmasından tutun da mobilyanın teslimi ve kurulumu aşamalarında, her an bilgi alabiliyor olmak önemlidir. İnternet üzerinden satış yapan firmaların pek çoğunda 7/24 canlı destek hattı bulunmaktadır. Siparişle ilgili, sürekli olarak müşteriye bilgi sağlayan mağaza kanallarının bulunması, internetten kaliteli bir alışveriş yapıldığı konusunda, satın alan kişiyi ikna edecektir.

10.Satın Almak İstediğiniz Ürünün Boyutları

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler12

İnternetten mobilya almak hususunda mobilyanın ölçülerine dikkat etmek de önemli olmaktadır. Örneğin yatak odasına alınması düşünülen gardırobun ölçüleri, kullanılması düşünülen odadaki boş alana uygun olmalıdır. Bu sebeple, internet üzerinden mobilya satın alırken mobilyanın ölçülerine dikkat etmekte fayda bulunmaktadır.

11.Görseldeki Ürün İle Gelen Ürünün Aynı Olması

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler13

Satın alınan ve eve gönderilen mobilyanın, internet sitesinde beğenilen ürünle birebir aynı ürün olma durumu kontrol edilmelidir. Bu kontrol sürecini, ürün montajı yapılmadan tamamlamak müşterinin yararına olacaktır. Ürün yanlış gönderilmişse ya da görseldeki ürünle farklılaşıyorsa, ürünün bir an önce değişim ya da iade süreçlerine başlanılması gerekmektedir.

12.Ödeme Seçeneklerine Dikkat Edilmesi

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler14

İnternetten mobilya almak işleminde ödeme seçenekleri önemli olmaktadır. Genellikle kredi kartlarına farklı avantajlar sunan mobilya siteleri, tüketiciler tarafından ilgi görmektedir. Satın alan kişi, hangi kredi kartına sahipse, mağazanın o kredi kartına uygun taksit seçenekleri sunup sunmadığı kontrol edilmelidir. 10.000,00 TL’lik bir mobilyayı tek çekimle ödemek yerine 4 eşit taksitte ödemek daha kolay olacaktır. Ayrıca bazı kredi kartları, yüklü alımlar sonucunda kullanıcısına puan bile kazandırmaktadır.

13.Kredi Kartı İle Ödeme Sırasında “3D Secure” Yönteminin Olması

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler15

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde, ödeme sırasında ekrana gelen sayfa, bankanın kontrolünde olan bir alandır. Buraya girilen bilgiler, internet sitesi sahibi tarafından da bilinmemektedir. Kredi kartı ile olan ödemeler, bu yöntem ile yapıldığında, 3.şahısların, müşterinin kart bilgilerine ulaşması imkansız hale gelmektedir. İnternet üzerinden yapılan online alışverişlerde “3D Secure” yöntemi sunan mobilya firma siteleri tercih edilmelidir.

İnternetten Mobilya Almak Söz Konusu Olduğunda Satın Alınan Mobilyaların İadesi Mümkün Müdür?

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler16

İnternetten mobilya almak konusunda merak edilen bir diğer konu da satın alınan mobilyaların iade edilip edilemeyeceği olmaktadır.  İnternet üzerinden satın alınan mallar nedeni ile yapılan sözleşmeler, “mesafeli satış sözleşmesi” olarak kabul edilmektedir. 6502 sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”un 48.maddesinde, mesafeli sözleşmelere ilişkin hükümler yer almaktadır. Kanunun 48.maddesinin 4.fıkrasında; tüketicinin, mesafeli sözleşme kapsamında yaptığı sözleşmelerden, herhangi bir sebebe dayanmadan vazgeçebileceği belirtilmektedir.

6502 sayılı kanunun 48.maddesine yönelik ayrıntıların açıklandığı “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği”nin 15.maddesinde, cayma hakkının istisnaları belirtilmektedir. Yönetmeliğin 1.fıkrasının b bendinde; tüketici istekleri karşılığında ya da bireysel gereksinimler doğrultusunda hazırlanan mallar için sözleşmeden cayılamayacağı belirtilmektedir. İnternet sitesi üzerinden satın alınan ürünlerin, satın alma sonrasında üretildiği durumlarda, işlemin bu bent kapsamına gireceği düşünülmektedir. Ancak, demonte halde gelen bir ürünün geri iade sürecinin, ürün henüz paketinden çıkmadan iade edilebileceği durumu bulunmaktadır.

İnternetten Mobilya Almak İçin Hangi Ödeme Yöntemleri Kullanılmalıdır?

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler17

İnternetten mobilya almak için kredi kartına sahip olmak gerekmektedir. Kredi kartı dışında, şirketin hesabına havale ya da EFT yöntemleri ile ödeme yöntemleri de sıkça kullanılmaktadır. Eğer, mobilya alımına ilişkin ödemeler, havale ya da EFT ile yapılacaksa, para transferi açıklamasına hangi ürünün satın alındığı ve işlemin bir e-ticaret işlemi olduğu özellikle belirtilmelidir.

İnternetten Mobilya Almak Avantajlı Mıdır?

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler18

Mağazalar, demonte halde bulunan ürünleri, internet üzerinden mağaza satış fiyatına göre daha ucuza satmaktadır. İnternet üzerinden yapılan satışlarda showroomlardaki gibi pazarlama yeteneğine sahip bir çalışana ihtiyaç bulunmamaktadır. Ayrıca ürünlerin depo giderleri vb. diğer değişken giderler, online satışlarda olmadığı için, ürün fiyatları, normal satış fiyatlarından düşük olmaktadır. Bu durumda, internetten mobilya almanın en önemli avantajı, fiyat avantajı olmaktadır.

İnternetten Mobilya Almak Konusunda Dezavantajlar Nelerdir?

internetten-mobilya-almak-hakkinda-bilinmeyenler19

İnternetten mobilya almak konusunda da bazı dezavantajlar bulunmaktadır. İnternetten mobilya almanın en büyük dezavantajı, ürünün görseli ile eve gelen ürün arasında farklılıklar olabileceği konusudur. Ayrıca, teslim sonrası hizmetlerde de gecikmeler yaşanabilmektedir. Bunun dışında, bilinen ve güvenilir bir markadan mobilya satın alınırsa herhangi bir problemle karşılaşma riski çok düşük olacaktır.

 

 

 

Takip Et, Fırsatları Yakala!