Trabzon Gezilecek Yerler | 5 Adımda Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon Gezilecek Yerler | 5 Adımda Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir listeye sahiptir. Trabzon ülkemizin Karadeniz bölgesinde bulunan doğasıyla insanı büyüleyen yeşilin her tonuna şahitlik edebileceğiniz bir şehirdir.

Trabzon gezilecek yerler görülmeye değer mekânlar oldukça fazla olması bakımından Trabzon’da gezmeyi düşünenler bunun için 3-5 günlerini ayırmalıdırlar. Trabzon eşsiz doğası ve iklimiyle adeta bir cennet bahçesidir. Ülkemizde yeşilinin her tonuna rastlayabileceğiniz nadide şehirlerden biri olan Trabzon, Karadeniz ikliminin hâkim olması sebebiyle her mevsim yağış almaktadır. Her mevsim yağış alması Trabzon’da zengin ormanların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Trabzon gezilecek yerler listesine geçmeden önce Trabzon’dan bahsedelim. Şehir 4 bin yıllık bir tarihe sahip ve pek çok imparatorluğa ev sahipliği yapmış köklü şehirlerdendir. Muhteşem padişah Kanuni Sultan Süleyman bu şehirde hayata gözlerini açmıştır. Kentin şeklinin masaya benzetilmesinden dolayı eski zamanlarda Yunanca masa anlamına gelen Trapezo denilmektedir. Trabzon zengin tarihi kalıntıları, ruhu ve eşsiz doğasıyla görülüp gezilmeye değer bir şehirdir. Gelin şimdi detaylı olarak Trabzon gezilecek yerler nereler birlikte geziye çıkalım…

Trabzon Gezilecek Yerler

[caption id="attachment_1625" align="aligncenter" width="720"]ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler Trabzon'da Gezilecek Yerler[/caption]

Trabzon gezilecek yerler listesi yapmanız zamanınızı değerlendirmek ve pek çok yer görmek açısından faydalı olacaktır. Trabzon iklimi ve yer şekilleri sebebiyle sanayisi fazla gelişmiş bir şehir değildir. Trabzon’da daha çok tarım ve hayvancılık yaygındır özellikle balıkçılık oldukça fazladır.   Şehir düz bir görünüme sahip değil yüksek dağlardan ve engebelerden oluşmaktadır ayrıca yaz aylarında bile yağmur yağmaktadır. Farklı iklim koşullarına sahip Trabzon aynı zamanda meşhur yemekleri ve Karadeniz'in organik çiçek balı bakımından da yerli ve yabancı turistin damak tadına uyum sağlamaktadır.

Trabzon’da Gezilecek Yerler Merkez

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon gezilecek yerler merkezde gezebileceğiniz birçok yer ve tadabileceğiniz pek çok lezzet bulunmaktadır. Trabzon gezilecek yerler, merkezde gezilecek yerler şunlardır:

1-Atatürk Köşkü

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

1890 yılında yapılan Atatürk köşkü Avrupa ve batı mimari etkisi taşıyan ve Kostantin Kabayanidis tarafından yapılan bir yapıdır. Mustafa Kemal Atatürk Trabzon’a geldiğinde bu köşkte kalmıştır ve vefatından yaklaşık 1 yıl önce vasiyetini bu köşkte yazmıştır.

Atatürk köşkü içerisinde 20. yüzyıla ait mobilya ve aksesuarlar bulunan ve Atatürk’e ait tabloların bulunduğu bir müze şeklindedir. Haftanın her günü açık olan müze, konum olarak da doğasıyla büyüleyen bir korunun içerisindedir. Trabzon’da ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

https://www.youtube.com/watch?v=5SoiXl0gim0

2- Trabzon Müzesi-Kostaki Konağı

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

1900’lü yıllarda Kostaki tarafından yapılan bu konak şuanda Trabzon müzesi olarak hizmet vermektedir. Konak mimarisinde İtalyan esintilere rastlamak mümkündür. Konak Kostaki’den Nemlioğlu ailesine satılmış ve Milli Mücadele yıllarında karargâh binası olarak kullanılmıştır.

3- Ayasofya Müzesi

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Bahçesinde çay bahçesi bulunan ilk yapılışı Bizans tarafından bir kilise olarak yapılan Ayasofya müzesi Fatih’in Trabzon’u fethiyle camiye çevrilmiştir.1. Dünya Savaşında ise depo ve hastane olarak kullanılsa da daha sonraları tekrar camiye çevrilmiştir.1964 yılında restore edilen kilise müzeye çevrilerek hizmet vermeye devam etmektedir.

4-Trabzon Kalesi

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon’un en eski yapılarından biri olan Trabzon Kalesi yüksek kaya kitleleri üzerine kuruludur. Kale bir  yamuğa benzediğinden şehrin adının trapez(yamuk)’dan  geldiği düşünülmektedir. Roma Dönemi’ne uzanan surları, Yukarı Hisar, İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olarak bölümlere ayrılmaktadır.

5-Bakırcılar Çarşısı

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon bulunduğu konum ve yer şekilleri neticesinden tarih boyunca bakırcılığı ve bakırcılık atölyeleri ile ön plana çıkmıştır. Atölyelerde işlenen bakır, bronz ve pirinçten üretilen kap kacak gibi pek çok ürün hem Osmanlı saraylarında hem de diğer birçok şehirde kullanılmıştır. Tarih boyunca bu geleneği devam ettiren Trabzon şuan da bakır atölyeleri ve bakır satışını bakırcılar çarşısında devam ettirmektedir.

Trabzon’da Gezilecek Yaylalar

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen elbette müthiş doğasıyla yaylarıdır. Trabzon’da gezebileceğiniz, konaklayabileceğiniz ve hatta kamp kurabileceğiz pek çok yayla ve dağ evi bulunmaktadır. Trabzon’da gezilecek yaylalar şunlardır:

1-Karester Yaylası

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Uzungöle oldukça yakın mesafede bulunan Karester yaylası oldukça yüksek rakıma sahip doğal bir güzelliktir. Burası doğal güzelliği seven çadır ve kamp yapmayı düşünenler için oldukça idealdir.

2-Hıdırnebi Yaylası

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Muhteşem bir manzaraya sahip olan Hıdırnebi yaylası merkeze oldukça yakın konumda bulunması sebebiylede oldukça tercih edilen yaylalardan biridir. Buranın biraz yukarısında da Balıklı gölü bulunmaktadır. Hıdırnebi yaylası tercih edebileceğiniz müthiş manzarasıyla sizi büyüleyebilecek hem de oldukça güzel vakit geçirebileceğiniz yaylalardan biridir.

https://www.youtube.com/watch?v=WWCmLRINuz8

3-Kayabaşı Yaylası

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Kayabaşı yaylası eşsiz doğası ve ahşap evleriyle sizleri ağırlamaya hazır, oldukça güzel yaylalardan biridir.

4-Sis Dağı Yaylası

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Sislerle ve bulut deniziyle kaplı Trabzon Giresun sınırında bulunan ve görülmeye değer yaylalardan biridir.

5-Haldizen Yaylası

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Demirkapı yaylası olarak da bilinen yaylaya orman yolu ile ulaşmanız mümkündür. Eşsiz dağ havasıyla adeta ciğerleriniz bayram edecek müthiş doğal manzarasıyla içiniz açılacaktır.

6-Şekersu Yaylası

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Uzungöle yakın yaylardan en büyüğüdür. Eşsiz doğası ve tertemiz yayla havası ile ziyaretçilerini en güzel şekilde ağırlamaktadır.

7-Sultan Murat Yaylası

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Sultan Murat’ın bir sefer dönüşü burada konaklaması ile bu isimle anılmaya başlayan yayladır. Tarihi önem taşıyan ve doğal güzellikleri ile insanın içine işleyen güzel yaylalardandır.

Trabzon Gezi Rehberi

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon gezi rehberi sizlere Trabzon’un mutlaka gezilmesi gereken yerlerini ayrıntılı bir şekilde sunacaktır. Trabzon hem tarihi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olması hem de eşsiz doğal güzellikleri ile akıllardan çıkmayan bir şehirdir.

Trabzon gezi rehberi ile daha kolay bir şekilde gezecek Trabzon’un meşhur yerlerini kaçırmayacaksınız. Trabzon’u gezdiğinizde buraya bir kez daha gelmek isteyecek akıllarınızdan çıkaramayacaksınız.

Trabzon Gezi Planı

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon gezi rehberi ve planı oluştururken sizlere tavsiyemiz gruplandırma yapmanızdır. Öncelikle ilk etapta Trabzon’un merkezinde gidebileceğiniz yerleri belirleyip gezin, daha sonrasını ise Trabzon’un yaylarına ayırın. Şimdi gelin Trabzon gezi rehberi rotasını çizelim.

1-Sümela Manastırı

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon gezi rehberi ilk noktası elbette Sümela Manastırıdır. Oldukça yüksek ve yapılması neredeyse imkânsız bir yamaca yapılmış olan Sümela Manastırı Trabzon’un simgesi haline gelmiştir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan manastıra ulaşmak oldukça zor fakat oraya çıktığınızda gördüğünüz manzara karşısında bir kez daha gelmek isteyeceğiniz bir yerdir. Manastır restorasyonda olsa da uzaktan görmeye değecek nitelikte bulunduğu yer ise doğal güzelliği ile kendisine hayran bırakmaktadır. 

Sümela Manastırına çıkarken yol üzerinde çay içebileceğiniz harika yerler ve kamp yapabileceğiniz yerlerde mevcuttur.

2-Sürmene Gezilecek Yerler

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon gezi rehberi yapılır da Sürmene’yi gezmeden olur mu?  Sürmene eşsiz doğası ile Trabzon’un görülmeye değer yerlerinden biridir. Sürmene’de gezip görebileceğiniz yerler şunlardır:

  • Sürmene Kalesi
  • Sürmene Kalesi Seyir Terası
  • Cumbalı Sürmene Evleri
  • Memişoğlu Konağı
  • Çamburnu Ormanı Piknik Alanı
  • Zahra Mahallesi
  • Sürmene Ağaçbaşı Yaylası
  • Sultan Murat Yaylası

3- Of’ta Gezilecek Yerler

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon’un hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile ön plana çıkan ilçelerinden biri olan Of’ta gezilecek önemli yerler şunlardır:

  • Pileki Mağarası
  • Çağlayan Şelalesi
  • Of Evleri
  • Hapşiyaş Köprüsü

4-Çal Mağrası

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

İçeri sarkıt ve dikitlerle dolu olan mağaranın ayrıca içerisinden dere akması mağarayı görülmeye değer kılmaktadır. Çal mağarası Dünya’nın en uzun ikinci mağarası olması sebebiyle de gidilip görülmesi gereken önemli yerlerdendir. Ayrıca mağaranın üzerinde tarihi bir kale de bulunmaktadır.

5-Hamsiköy

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon gezi rehberi olmazsa olmazlarından biri de Hamsiköydür. Zigana Dağı eteklerinde bulunan ve ismi Arapça hamse yani 5’ten gelen köy. Hamsiköy, Ciharlı, Çıralı, Dikkaya ve Güzelyayla isimli beş köyden oluşmaktadır. Buranın ayrıca sütlacı oldukça ün kazanmıştır. Tertemiz bir havaya sahip, yeşillik ve köy evleri ile kendisine hayran bırakan bir doğaya sahiptir. Özellikle trekking ve dağ bisikleti ile ilgilenenlerin uğrak noktası olan bir yerdir.

6-Nayino Dağ Evi

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Dağ evinde konaklamak isteyenler için en güzel seçeneklerden biri olan Nayino Dağ Evi dağ havası ve doğal güzellikleri ile tercih edebileceğiniz yerlerden biridir.

7- Uzungöl

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Son zamanlarda doğal güzelliğinin yerini yeni yapılar alsa da Uzungöl adeta kartpostaldan fırlamış güzelliği ile Trabzon’da mutlaka gezilmesi gereken bir yerdir.

Trabzon’da Ne Yenir?

ekolojik-koy-trabzon-gezilecek-yerler

Trabzon gezi rehberi planlarken elbette yapmanız gereken en önemli ikinci nokta Trabzon’da ne yiyeceğinizdir. Trabzon'da ne yenir?Trabzon’da ünlü Akçaabat köftesi, hamsiköy sütlacı, tereyağlı pilavı, karalahana dolması, Laz böreği, mıhlama gibi pek çok lezzeti tadabilirsiniz. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Takip Et, Fırsatları Yakala!