Çorum’un Nesi Meşhur? Çorum’da Ne Yenir?

Çorum’un Nesi Meşhur? Çorum’da Ne Yenir?

Dünyanın merkezinde bulunan bir şehrin insanı iseniz Çorum’un nesi meşhur sorusuyla karşılaşmanız olası bir ihtimaldir. Ya da bir gezginseniz ve Çorum gezisi planlıyorsanız Çorum’un neyi meşhur, orada ne yenir sorularını araştırmak öncelikleriniz arasındadır. Çünkü bir şehrin kültürünü ve insanlarını tanımanın en iyi yolu yemeklerinden ve sofralarından geçmektedir. Yüzyıllardır o topraklarda yaşamış insanlar kendilerinden ve kültürlerinden her parçayı mutfaklarına serpiştirmişlerdir. 

Çorum da tarihini Hitit uygarlığından almış, köklü bir medeniyete sahip topraklardan biridir. Asırlardır bu toprak üzerinden binlerce kültür geçmiş ve kendisinden esintiler bırakmıştır. Her medeniyet geçişi sonrasında Çorum mutfağıfarklı lezzetlerle tanışmış ve bunları yemeklerine ekleyerek günümüze kadar getirmiştir. Türkiye gastronomisi için lezzetli ve değerli ürünler oluşturarak ülkenin mutfak zenginliğine katkıda bulunmuştur.

https://www.youtube.com/watch?v=SFQy1TR1xTI

Tabi Çorum’un meşhurları içinde sadece yemekler yer almamaktadır. Bu küçük ama uzun dönemlere hitap eden şehrin tarihi ve doğal güzellikleri de Çorum’un nesi meşhur sorusuna güzel örneklerdir. Çorum’dan yolu geçen topluluklar nasıl ki yemeklere kültürlerini aşılamış ise mimari yapılara da aşılamışlardır. Bu mimari yapılar günümüze kadar gelerek bir tarihin dokusu olarak bizlere hikayeler anlatmaktadırlar. Tarihe ışık tutan bir şehir olma özelliği taşıyan Çorum’un güzelliklerine ve yiyeceklerine göz atmadan önce biraz şehir hakkında bilgi verelim.  

Çorum’un Nesi Meşhur? - Çorum Gezi Rehberi ve Tanıtımı

[caption id="attachment_1574" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (22) Çorum’un neyi meşhur[/caption]

Dünyanın merkezi olarak nam salmış olan şehir aslında Türkiye’nin de önemli bir geçiş noktası olma özelliği taşımaktadır. İç Anadolu ve Karadeniz arasında bir köprü vazifesi yapmaktadır. Kuzey toprakları Karadeniz’e sınır olan Çorum’un Güney sınırları İç Anadolu bölgesi topraklarına sınırdır. Her iki bölgenin iklim ve kültürleri tek bir şehirde toplanmış vaziyettedir. Bu nedenle de birçok farklı güzelliği içerisinde toplamaktadır.

Şehir çevresindeki illere göre büyük bir yüz ölçümüne sahip olsa da nüfusu 537 bin civarındadır. Bu nedenle nüfus yoğunlu pek azdır. Çorum’un komşuları; Kırıkkale, Kastamonu, Yozgat, Amasya, Samsun, Sinop ve Çankırı’dır. 

Şehir tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. 7 bin yıllık geçmişi sayesinde dünya biliminin ve tarihinin gözü üzerindedir. Hitit Uygarlığı’na başkentlik yapması bu şehri çok daha değerli bir hale getirmektedir. Tarihe ışık tutan kazılar ile büyük bir yaşanmışlık gözler önüne serilmektedir. Eğer arkeoloji biliminin konuşulduğu bir alanda iseniz ve Çorum’un nesi meşhur diye sorulmuşsa Hitit kazılarının o sohbeti güzelleştireceğine emin olabilirsiniz. 

Kral mezarları, Aslanlı Kapı, Hitit halkının yaşam alanları, tarihi kalıntılar, doğal güzellikler her biri Çorum’un bir parçasıdır. Bu yerler her sene binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Özellikle Çorum Müzesi gezilmeye değecek yerler arasındadır. 

Çorum Kaç Günde Gezilir?

[caption id="attachment_1542" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Tarihine şahitlik etmek, doğasının tadını çıkarmak ve lezzetlerini tatmak için Çorum gezisine ayıracağınız vakit çok önemlidir. Tüm bunları rahat şekilde gerçekleştirebilmek için 2-3 günlük bir Çorum gezi rehberi planlaması yapmanız yeterli olacaktır.

Çorum En İyi Hangi Mevsimde Gezilir?

Çorum’un nesi meşhur diye sorulduğunda kış günlerinin ayazlığı cevabı içinizi üşütecektir. Bu nedenle üşümeden ve doğal güzelliklerin keyfini çıkararak bir gezi yapabilmeniz için ilkbahar ve yaz ayları tercih edilmelidir. Ama tabi kış ayında da Çorum’un meşhur leblebisini sıcak sıcak yemenin ayır bir keyfi vardır. Bunu da söylemeden geçemeyeceğiz.

Çorum’un Nesi Meşhur? 

[caption id="attachment_1544" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum yazımızın daha zevkli ve lezzetli bölümüne giriş yapalım. Bu paragraflar Çorum’un lezzetini ve kültürünü sizlere yansıtacaktır. Bu satırları okuduktan sonra Çorum’un neyi meşhur sorusuna leblebi ve pirinç dışında da cevaplar verebilecek ve bulabileceksiniz.

Öncelikli olarak Çorum düğünlerinin vazgeçilmezi olan ve Çorum Beşlisi olarak bilinen düğün yemekleri ile sizleri karşılayalım. Bu düğün yemeğinde katıktan ve yoğurttan yapılan düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava misafirlere ikram edilir. Bu menü dışında Çorum yemekleri arasında 

  • İskilip dolması 
  • Keşkek
  • Kuzu tandır
  • Yaprak içi aşı
  • Söbelek Dolması
  • Yırtma aşı
  • Pastırmalı madımak
  • Çorum mantısı
  • Sırık kebabı
  • Hingel Mantısı
  • Çatalaşı çorbası 
  • Mercimek hamur aşı çorbası
  • Sıkma baklava (oklava baklavası) 
  • Çorum Baklavası (gül baklava) yer almaktadır.

Şimdi gelin birbirinden lezzetli ve değerli bu Çorum yemeklerinin tariflerine bakalım. Birçoğunu evde kendiniz yapabilirsiniz. Ama özellikle İskilip Dolması yiyebilmeniz için Çorum’a mutlaka gelmesiniz. 

1- İskilip Dolması

[caption id="attachment_1545" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Nesi Meşhur?[/caption]

Tarihinin Hitit dönemine kadar uzandığı tahmin edilen zorlu ama lezzetli bir yemektir. Yapımı dolmacı denilen özel aşçılar tarafından gerçekleştirilmektedir. Uzun bir hazırlık ve yapım süresi olduğu için özel günlerde ve düğünlerde özellikle İskilip bölgesinde yapılmaktadır. Büyük bir ustalık gerektirdiğinden her evde yapılması kolay değildir.

https://www.youtube.com/watch?v=nCvqFGojDmw&t=186s

Dolmacılar ilk önce dev ateşler yakarak bu ateş üzerine dev kazanlar koyarlar. Aynı kazan içerisinde pirin, et, et suyu, kuyruk yağı birlikte 15 saatten daha uzun süre pişirilir. Öncesinde de büyük bir hazırlık gerektiren İskilip Dolması’nın yapımı 1 günü bulmaktadır. Yüksek ateşte uzun süre pişen et pamuk gibi olmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde askerlerin sefere çıkmadan önce bu yemeği yediği söylenir. Doyurucu ve lezzetli İskilip Dolması’nı mutlaka denemelisiniz.

2- Keşkek

[caption id="attachment_1546" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum’un nesi meşhur sorusuna keşkek cevabı verildiğinde “Aaa o yemek bizde de var” şaşkınlığı ile karşılaşılmaktadır. Bunun nedeni ise bu yemeğin birçok farklı ilde farklı tekniklerle yapılmasıdır. Çorum’un da yöresel bir lezzeti olan keşkek özellikle Ramazan sofralarının doyurucu lezzetidir. Çorum’un köy düğünlerinde sıklıkla yapılan bu yemek misafirlere ikram edilmektedir.

Çorum keşkeğinin içerisinde koyun eti ve yarma kullanılmaktadır. Ayrıca bölgenin lezzet kültürüne göre baharatlar eklenerek lezzetli bir ürün ortaya çıkarılmaktadır. Keşkek yanında turşu ve salata da ikram eden Çorum halkı sizler enfes bir lezzet şöleni yaşatmaktadır.

3- Kuzu Tandır

[caption id="attachment_1547" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Türkiye’nin farklı bölgelerinde de sıklıkla gördüğümüz kuzu tandır, Çorum mutfağında da önemli bir yer tutmaktadır. Kısık ateş üzerinde yavaş yavaş ve nar gibi pişen kuzu, ağızda bıraktığı tat ve lezzetle herkesi mest etmektedir. Kuzu tandırın yanında Çorum’un meşhur ve lezzetli yağlı pidesi ikram edilmektedir. Çorum’daki birçok restoranda ve köy düğünlerinde bu lezzeti tadabilirsiniz.

4- Yaprak İçi Aşı

[caption id="attachment_1548" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Bol malzeme içeren bu lezzetli yemek Çorum bölgesinde sık sık yapılmakta ve tüketilmektedir. İçerisinde nohut, kuru börülce, bulgur gibi çeşitli bakliyat ürünleri bulunmaktadır. Damaktaki vuruculuğu ise bol acısı yapmaktadır. Yemeğin servisindeki bütün asma yaprak ise yemeğin en dikkat çekici özelliğidir. Çorum gezisinde bu yemeği denemeyi unutmayın.

5- Çorum Mantısı

[caption id="attachment_1549" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum’un nesi meşhur denildiğinde akıllara mantı pek gelmemektedir. Mantı denildiğinde akıllara Kayseri gelse de ülkenin farklı yörelerinde farklı mantılar da bulunmaktadır. Bu mantılar içerisinde Çorum mantısı hem yapılışı hem de lezzeti ile ayrı bir yer tutmaktadır. Orijinal tarifinde mantı içinde dana kıyması olsa da boş olarak da gayet lezzetlidir. Bir tepsi içine dizilen mantılar salçalı su ile pişirilir. Servis sırasında üzerine sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt dökülür ve maydanoz ile süslenir. 

Özellikle Ramazan aylarında sofraları süsleyen mantı, başlangıç olarak yenmektedir. Çorum unu ile açılan hamurlar bükülür ve fırında ya da yağda kızartılarak kurutulur. Kızartılan mantılar o hali ile bile sizlerin damağında büyük bir lezzet şöleni oluşturacaktır.

6- Sırık Kebabı

[caption id="attachment_1551" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Sırık kebabı diğer bir ismi ile eşkıya kebabı olarak bilinir. Özellikle Çorum ve Sinop bölgesinde ustalar tarafından hazırlanır. Çorum’un Kargı ve Osmancık ustaları orijinal halini bozmadan günümüze kadar getirmiştir. Sırık kebabının lezzetinde kuzu seçimi, odun seçimi ve pişirme tekniği çok önemlidir. Bu teknikleri en iyi şekilde uygulayan ustaları Çorum’da bulabilirsiniz. 

7- Yırtma Aşı 

[caption id="attachment_1552" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum’un nesi meşhur yazımızda sıra yöresel bir lezzete geldi. Bu yöresel yemeğin adındaki gizem yırtılarak yemeğin içine atılan asma yapraklarında yatmaktadır. Yarma ve etin yoğun olarak kullanıldığı bu muhteşem lezzete kuşbaşı ya da kemikli et tercih edilmektedir. Yemeğin tadını bilen tecrübeli kişiler en çok kuzu inciğin yakıştığını söylemektedir. Ekşi bir tadı olan asma yaprakları farklı bir aroma katmaktadır. Her birini bir kaşıkta yemek sizlere lezzet şöleni yaşatacaktır.

8- Hingel Mantısı

[caption id="attachment_1553" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum yöresinde hamur işi ile yapılan yemekler büyük bir öneme sahiptir. Bu hamur işlerinin başında da hingel mantısı gelmektedir. Hamur, et ve sarımsaklı yoğurt üzerine atılan soslu salça ile servis edilen bu yemek sizleri büyüleyecektir. Çorum’un Alaca ilçesinde yoğun olarak yapılan bu mantının içerisinde kıyma veya patates bulunmaktadır. Normal mantılara göre daha büyük bükülür. Örgü şeklinde bükümü ile estetik duruşu da vardır.

9- Çatalaşı Çorbası

[caption id="attachment_1554" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Yeşil mercimek ve yarma ile yapılan bu çorba Çorum’un en meşhur yöresel çorbasıdır. İçindeki bol malzemesi sayesinde doyurucu bir çorba olma özelliği taşımaktadır. Yanında turşu ve taze soğan ile servis edilerek lezzetine lezzet katılmaktadır. Farklı bir çorba denemek isteyen kişilere bu çorbayı mutlaka öneriyoruz. Bu çorbayı denedikten sonra Çorum’un nesi meşhur denildiğinde mutlaka çorbayı örnek vereceksiniz.

10- Mercimekli Hamuraşı Çorbası

[caption id="attachment_1555" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Mercimekli hamuraşı çorbası Çorum’un bir diğer lezzetli ve yöresel çorbasıdır. İçerisinde küçük küçük ve kare şeklinde kesilmiş, kurutulmuş hamur bulunmaktadır. Bu hamurlar önceden hazırlanıp kurutulmaktadır ve aylarca tüketilmektedir. Çorbanın içerisine ayrıca yeşil mercimek de konulmaktadır. Tam bir protein deposu olan çorbanın içerisine yoğurt ekleyerek yemenizi tavsiye ederiz.

11- Söbelek Dolması

[caption id="attachment_1556" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum’un nesi meşhur listemizde değişik ismi ile ün yapmış bir yemek yer almaktadır. Söbelek dolmasının ana ürünü Çorum yöresinde yetişen kuzugöbeği mantarı ya da morel mantarı olarak bilinen bir mantar çeşididir. Özenle toplanan bu mantarların içerisine bulgurdan yapılan bir harç doldurulmaktadır. Her biri aynı boyda olan ve doldurulan mantarlar az bir su içinde kısık ateşte pişirilir. 

Söbelek dolması pişerken dahi çıkardığı kokusu ile çevredekileri mest etmektedir. Bu güne kadar yediğiniz tüm dolma çeşitlerini unutturacak olan bu dolmayı Çorum ziyaretinizde mutlaka denemelisiniz. 

12- Pastırmalı Madımak

[caption id="attachment_1557" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan otlarından biri olan madımak, Çorum’da üretilen organik ürünlerarasında yer almaktadır. Pastırma ile uyumu dilde ve damakta muazzam bir aroma bırakmaktadır. Hem görüntüsü hem lezzeti insanları mest eden bu yemeğin hazırlanışı biraz zahmetlidir. Çünkü madımak ayıklama bir hayli yorucu bir iştir. Çorum’a gittiğinizde önünüze gelen bu yemeği bunları bilerek tatmanızı öneririz.

13- Çorum Baklavası (Gül Baklavası)

[caption id="attachment_1558" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum’un nesi meşhur yazımızda sıra tatlılara geldi. Bol cevizle yapılan bu baklavaya gül şekli verilmektedir. Özellikle düğünlerde büyük tepsilerle yapılmaktadır. Gelen misafirlere ikram edilerek ağızlarında hoş bir tat bırakılmaktadır. Büyük tepsilerde yapılan bu baklava Çorum’a hastır. Fırınlarda kızartılır ve şerbeti döküldükten sonra yenmeye hazır hale gelmiş olur.

14- Sıkma Baklava (Oklava Baklavası)

[caption id="attachment_1559" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Ülkemizin hemen hemen her yerinde yapılan ve yenilen tatlı hiç şüphesiz baklavadır. Çorum’da da bu nedenle baklavanın yeri ayrıdır. Sıkma baklava, yapılışı ve rengi ile diğer baklavalardan ayrılmaktadır. Bu baklava oklava ile sıkma tekniği uygulanarak yapılır. İçerisinde bol ceviz bulunmaktadır. Özel olarak pişirme tekniği uygulanan bu baklavanın rengi diğer baklavalara nazaran daha beyazdır. Onu da diğerlerinden farklı kılan en belirgin özelliği budur.

Bonus: Çorum’un Nesi Meşhur  

[caption id="attachment_1560" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum’un neyi meşhur diye sorulduğunda leblebiden bahsetmemek kabul edilir değildir. Çünkü Çorum Türkiye’ye ve dünyaya adını leblebisi ile duyurmuştur. Taze kavrulmuş leblebinin kokusu metrelerce uzaktan tüm sokağı kaplamaktadır. Özenle seçilen nohutlar odun ateşinde kavrulmakta ve ağızda dağılan bir leblebiye dönüşmektedir. İçerisindeki pekmez ile damaklarda enfes bir lezzet bırakmaktadır. 

https://www.youtube.com/watch?v=90dNgGGrcWw&t=56s

Ayrıca Çorum’un Osmancık pirinci de meşhurdur. Baldo olarak geçen pirinçler kalitesi ile tüm sofraların vazgeçilmezidir. Ayrıca unları ile de Türkiye’nin her yerinde isim yapmış bir ilimizdir.

Çorum’un Neyi Meşhur? Çorum’dan Ne Alınır?

[caption id="attachment_1561" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum ziyaretiniz sırasında hediyelik eşya almak isteyebilirsiniz. Eşinize dostunuza bu yöreye has ürünler götürerek onları da mutlu edebilirsiniz. İşte Çorum’dan satın alabileceğiniz hediyelik eşyalar;

  • Çorum leblebisi
  • Oğuzlar Cevizi
  • Bakır süs eşyaları ve işlemeleri
  • Kargı Tulum Peyniri
  • El işi baston
  • Osmancık Pirinci
  • Çorum unu
  • Kargı Bezi
  • Ahşap eşyalar

Çorum’un Nereleri Meşhur?

[caption id="attachment_1562" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-neyi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Çorum’un nesi meşhur sorusuna verilecek cevaplar tabi ki Çorum yemekleri ile sınırlı değildir. 7 bin yıllık bir tarihi olan bu şehrin gezilmesi ve görülmesi gereken birçok tarihi bölgesi mevcuttur. Hitit Uygarlığı’na başkentlik yapmış bu şehrin karış karış gezilmesi ve tarihe tanıklık edilmesi gerekmektedir. Ayrıca doğal güzelliklerinde temiz hava alınarak hayatın tadı çıkarılmalıdır.

Bu duygularla yazmaya başladığımız yazımızda sizlere en güzel gezilecek yerleri aktaracağız. İşte Çorum gezi rehberi arayanlara muhteşem bir liste…

1- Alacahöyük

ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6)

Hitit tarihine ışık tutan önemli bölgelerden bir tanesi Alacahöyük’tür. Yapılan kazılar sonucunda birçok yerleşim yeri bulunmuş ve gün yüzüne çıkartılmıştır. Koruma altında olan bu bölgeyi ziyaret etmeniz sizlere büyük bir haz verecektir.

2- Hattuşaş

ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6)

Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunan bu yer Anadolu’nun ilk başkentlerinden biridir. Hitit Uygarlığı’nın kalbinin attığı yer olarak adlandırabiliriz. Dünya Kültür Mirasları listesinde bulunan bu alan dünya çapında bir üne sahiptir. Çorum’un nesi meşhur diye bir turist sorarsa burayı anlatmanız bu nedenle çok önemlidir.

3- İskilip Kaya Mezarı 

ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6)

Çorum’un İskilip ilçesinde bulunan bu kaya mezarı Osmanlı Dönemi’ne işaret etmektedir. Kaya mezarın etrafında Roma Dönemi’nden de kalmış mezarlar yer almaktadır. Sütunlardaki işlemeler görenleri büyülemektedir.

4- Çorum Kalesi

ekolojik-koy-corumun-neyi-meshur- (6)

Çorum Merkez’de bulunan bu kale tarihi bir değer olarak halen ayakta durmaktadır. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu kaleden hayranlıkla söz etmiştir. Kalenin mimarisinde Bizans ve Selçuklu izlerine rastlanmıştır.

5- Murad-i Rabi Ulu Camii

ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6)

Selçuklu döneminde inşa edilen ve günümüze kadar gelen Murad-i Rabi Ulu Camii Çorum Merkez’de bulunmakatadır. Caminin içerisindeki ahşap kullanımı ve sütunlar görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Çorum ziyaretinizde bu camiyi ziyaret ederek içerisindeki huşuyu hissedebilirsiniz.

6- Çorum Saat Kulesi

ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6)

7-8 Hasan Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi Çorum’un simgelerinden bir tanesidir. Şehrin göbeğinde bulunan saat kulesinden her yere kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Çorum çarşı gezisine saat kulesinden başlamak faydalı olacaktır.

7- Laçin Kapılı Kaya Mezarlığı

ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6)

Çorum’un Laçin ilçesinde bulunan kapılı kaya mezarlığı birçok ziyaretçiyi kendisine çekmektedir. Sarp kayalık üzerine inşa edilen bu mezarlığın kapısında bulunan haç işareti ve İkezios yazıları en çok ilgi görenlerdir. Bu mezar hakkında bölgede farklı ve gizemli hikayeler anlatılmaktadır.

8- İncesu Kanyonu 

ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6)

Çorum’un doyumsuz güzelliklerinden biri olan İncesu Kanyonu ayrıca tarihi de bir öneme sahiptir. Kanyon üzerindeki işlemeli kayalıkların ve sütunların MÖ 2000 yılına ait olduğu düşünülmektedir. Bu sütunlar içinde en çok ilgi göreni ise hiç şüphesiz Kybele kabartması olan sütundur. 

9- Çorum Obruk Barajı 

ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6)

Çorum’un nesi meşhur sorusuna cevap olarak temiz havası demek hiç de yanlış olmaz. Çorum’un bu temiz havasında piknik yapmak ve güzel fotoğraflar çekmek isteyenler için Çorum Obruk Barajı fırsat değerindedir. Çorum yemekleri yendi, Çorum gezilecek yerleri gezildi. Artık Çorum gezini burada sonlandırabilirsiniz.

10- Çorum Müzesi

[caption id="attachment_1572" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum'un Neyi Meşhur ?[/caption]

Şehrin tarihi, kültürünü ve değerlerini yakından görmek ve tanımak için Çorum Müzesi mutlaka ziyaret edilmelidir. Merkezde bulunan bu müze içerisindeki canlandırma heykelleri ile sizleri tarihin derinliklerine götürecektir.

Çorum’un Nesi Meşhur Bonus: Çorum Şehir Stadı

[caption id="attachment_1573" align="aligncenter" width="640"]ekolojik-koy-corumun-nesi-meshur- (6) Çorum’un Nesi Meşhur[/caption]

Dünya çapında yapılan bir yarışmada Dünya’nın en iyi stadyumları arasında 5. Seçilen Çorum Şehir Stadı görülmeye değerdir. Sizleri Çorum Stadı’nın drone çekimi ile baş başa bırakalım. ÜRÜNLERİMİZİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ... 

https://www.youtube.com/watch?v=GdYYBZrHI1k

Yazının sonuna kadar geldiğinizi düşünerek Türkiye genelinde yapılan oldukça farklı bir yarışmaya götürelim sizi. SEO Analiz Google Sıralama Yarışması! Üstelik olaya bambaşka bir bakış açısı katan bir yazarın dili ile...

Takip Et, Fırsatları Yakala!